Projekt wnętrz apartamentu w Gródku nad Dunajcem - Aranżacja wnętrz - Mono Design
20346
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-20346,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Projekt wnętrz apartamentu w Gródku nad Dunajcem

Nad Jeziorem Rożnowskim znajduje się malownicza miejscowość Gródek nad Dunajcem. Właśnie w Gródku mieści się nowoczesny kompleks apartamentów Słoneczny Gródek, w którym mieliśmy przyjemność zająć się projektowaniem wnętrza dla pani Karoliny i pana Rafała. Kompleks położony jest nad samym jeziorem, przy niewielkiej plaży, otoczony zielenią drzew. Do wody wystarczy zejść po schodach. U brzegu stoją jachty. Widok z okien jest niesamowity i pozwala na prawdziwy relaks. To doskonałe miejsce na letni wypoczynek. Sam kompleks tworzą budynki składające się z nowoczesnych, prostych choć wielopoziomowych brył. Aranżacja wnętrz takiego ośrodka musi zatem odpowiadać jego architekturze. 

Apartament ma powierzchnię 60 m². Biorąc pod uwagę przestrzeń, jaka go otacza, on również musiał być zaprojektowany z myślą o osobach ceniących sobie swobodę. Dlatego musi mieć lekki charakter oraz być urządzony w minimalistyczny sposób, by nie był przytłaczający, a współgrał z przyrodą na zewnątrz tak, by zapewnić całości projektu harmonię. Nowoczesny styl projektowania wnętrz opiera się na pewnych rozwiązaniachktóre mają zapewnić wrażenie przestrzenności. Stąd dobór jasnych barw i pomieszczenia otwarte, takie jak salon z wyjściem na taras lub aneksem kuchennym, białe ściany, jasne meble. W salonie postawiliśmy na jedną ozdobną ścianę o betonowej, chropowatej powierzchni. Jednak jej industrialny charakter przełamuje wykonana z miękkich tkanin kanapa o ciepłej barwie. Ciekawym elementem na tej ścianie ozdobnej jest wygięcie płyt tworzące wypukłość, która jest zaskakująca, oryginalna i zastępuje z powodzeniem innego typu elementy dekoracyjne na pozostałych ścianach, typu obrazy. Przytulności dodaje także wyraźnie pleciony dywan, utrzymany w podobnej tonacji co kanapa.  

Aranżacja pozostałych wnętrz koncentruje się na jak najbardziej ergonomicznym wykorzystaniu przestrzeni. Kuchnia zorganizowana została w wąskim korytarzu, dlatego trzeba było zastosować rozwiązania pozwalające na oszczędność przestrzeni i umożliwienie swobodnego przemieszczania się po niej. Wykonane przez nas meble tworzą jedną wizualnie ze ścian, a zamontowane szafki i półki są w stanie pomieścić całkiem dużą ilość naczyń i sprzętów kuchennych. Innym rozwiązaniem mającym na celu optyczne powiększenie pomieszczenia było zamontowanie na dwóch przylegających do siebie ścianach luster. Całości projektu kurortowego charakteru nadają dodatki, jak ozdoba z muszli.